2017 m. gruodžio 16 d., šeštadienis

Galvos smegenys: smegenų dalys ir smegenų centrai



Centrinė nervų sistema, arba CNS – nervų sistemos dalis, atliekanti daugelį sudėtingų aukštosios nervinės veiklos funkcijų. Ji sudaryta iš nugaros ir galvos smegenų.

 Galvos smegenis sudaro smegenų kamienas, smegenėlės, tarpinės smegenys ir didžiosios smegenys.
Smegenų kamienas (lot. truncus encephali)- arčiausiai nugaros smegenų esanti galvos smegenų dalis. Kamienas savo vidine sandara ir funkcija yra labiausiai panašus į nugaros smegenis. Jame yra 10 porų galvinių nervų branduolių, per kuriuos galvos smegenys palaiko ryšius su visceralinės funkcijos organais. Smegenų kamienui priklauso pailgosios smegenys, tiltas ir vidurinių smegenų dalis žemiau vandentiekio. Šie dariniai yra užpakalinėje kaukolės duobėje.
Smegenėlės (lot. cerebellum)- savo kilme ir padėtimi yra artimos smegenų kamienui. Jos yra virš smegenų kamieno ir trimis poromis kojyčių suaugusios su kiekviena jo dalimi. Smegenėlių viduryje yra anksčiausiai išsivysčiusi dalis- kirminas, o iš šono nuo jo- smegenėlių pusrutuliai. Smegenėlių išorę dengia pilkoji medžiaga.
Tarpinės smegenys (lot. diencephalon)- jos yra tarp smegenų kamieno ir galinių smegenų. Tarpinių smegenų didesnioji dalis yra įaugusi ir pasislėpusi galinėse smegenyse. Tik nedidelė jo dalis- pogumburis (lot. hypothalamus) gerai matyti galvos smegenų apatiniame paviršiuje. Jis guli virš pleištakaulio kūno.
Didžiosios smegenys (lot. cerebrum)- jos sudarytos iš dviejų pusrutulių, kurie yra sujungti didžiąja smegenų jungtimi. Raukšlėtas pusrutulių paviršius,išraižytas vagų ir vingių, vadinamas apsiaustu (lot.pallium). Jo išorė yra padengta pilkąja medžiaga, vadinama žieve (lot. cortex). Ji yra svarbiausia CNS struktūrinė dalis, nes žievėje yra nerviniai centrai,kurie veikia visas žemiau esančias smegenų dalis. Kartu su jomis sąveikaudama žievė vykdo organizmo funkcijų nervinę reguliaciją.
 Galvos smegenų sandara


Pailgosios ir užpakalinės smegenys sudaro rombines smegenis (rhombencephalon). Užpakalinės smegenys – tai tiltas (pons) ir smegenėlės (cerebellum). Kiekviena galvos smegenų dalis atlieka tam tikrą funkciją, jos glaudžiai tarp savęs susijusios.

Smegenys sudarytos iš pilkosios (lot. substantia grisea) ir baltosios (lot. substantia alba) medžiagų. Pilkosios medžiagos  pagrindinis skirtumas nuo baltosios yra toks, kad pilkojoje medžiagoje yra daug lastelių kūnų ir sąlyginai nedaug aksonų dengtų mielinu. Baltoji medžiaga turi sąlyginai nedaug lastelių kūnų ir yra pagrindinai sudaryta iš ilgų mielinu dengtų aksonų. Baltą spalvą suteikia mielinas, dengiantis neuronų ataugas (aksonus).
Pilkoji medžiaga sudaro smegenų žievę - išorinį smegenų sluoksnį.

Smegenų žievė skirstoma į kaktinę skiltį (lot. lobus frontalis), momeninę skiltį (lot. lobus parietalis), pakaušinę skiltį (lot. lobus occipitalis) ir smilkininę skiltį (lot. lobus temporalis). Po pakaušine skiltimi glūdi smegenėlės (lot. cerebellum). Smegenų kamieno apačia yra vadinama pailgosiomis smegenimis (lot. medulla oblangata).

Šoninis smegenų vaizdas

Skersinis smegenų pjūvis


Galvos smegenų žievė (lot. cortex cerebri) – tai nervinių ląstelių sluoksnis smegenų apsiausto paviršiuje. Tai svarbiausia centrinės nervų sistemos dalis, nes ji yra aukščiausio lygio integracinės nervinės veiklos materialioji medžiaga. Sudaryta iš pilkosios medžiagos. Storis 2-5 mm, abiejų pusrutulių paviršiaus plotas apie 0,22 m², žievėje yra apie 14-15 milijardų nervinių ląstelių (0,1 mm² yra apie 215 nervinių ląstelių). Joje gausu įvairaus gylio vagų ir vingių.
 Skiriamos 4 smegenų žievės skiltys:
  •  Kaktos skiltis esanti po kaktikauliu; atsako už kalbą, raumenų judesius, veiklos planavimą bei sprendimų priėmimą; 
  • Momens skiltis viršugalvyje; apima abiejų pusrutulių juntamosios žievės dalis; 
  • Pakaušio skiltis užpakalinėje galvos dalyje; apima abiejų pusrutulių regos sritis; 
  • Smilkinių skiltis, esanti virš ausų ir apimanti klausos sritis.
Skiriamos ir dar dvi papildomos dalys – sala ir limbinė skiltis.

Brodmann sritys.
1909 metais buvo išleistas smegenų žemėlapis, kuriame vokiečių anatomas Korbinian Brodmann apibūdino ir sunumeravo smegenų sritis. Ir šiandien šis žemėlapis gana plačiai naudojamas, tačiau kai kurios Brodmann sunumeruotos sritys padalintos į kelias sritis.
 Skersinis smegenų pjūvis

Šoninis smegenų vaizdas

Kai kurias iš šių Brodmann sričių tinklaraštyje nagrinėsiu detaliai, nes jos labai svarbios tam tikrų raidos sutrikimų atsiradimui ir tikslingam iššūkių sprendimui.

Susiję įrašai: 
Neuromediatoriai: pagrindiniai terminai
Neuronai - funkcijos ir sandara. Pagrindinės sąvokos. 

Galvos smegenys: smegenų dalys ir smegenų centrai
Sinapsė: pagrindiniai terminai


Šaltiniai:

Purves, Dale; George J. Augustine; David Fitzpatrick; William C. Hall; Anthony-Samuel LaMantia; James O. McNamara; Leonard E. White (2008). Neuroscience (4th ed.). Sinauer Associates. pp. 15–16. ISBN 978-0-87893-697-7.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cerebral_cortex
https://lt.wikipedia.org/wiki/Smegenys
https://lt.wikipedia.org/wiki/Galvos_smegenys
https://lt.wikipedia.org/wiki/Galvos_smegen%C5%B3_%C5%BEiev%C4%97
https://en.wikipedia.org/wiki/Brodmann_area 

Kopijuoti viešai paskelbtą tekstinę, vaizdinę, garsinę ir kitokio pobūdžio medžiagą pateiktą šiame tinklapyje galima tik pridedant nuorodą į tinklapį (tinklaraštį).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą