2017 m. gruodžio 12 d., antradienis

Įgūdžių, susijusių su motorika, lavinimo fiziologija

Laisvas video vertimas
------
Treniruotės, tai judesių kartojimas su tikslu tobulėti. Tai padeda mum atlikti judesius lengviau, greičiau su daugiau pasitikėjimo savimi.
 Mūsų smegenys sudarytos iš dviejų dalių: pilkosios ir baltosios. Pilkoji masė smegenyse analizuoja informaciją. Ji nukreipia signalus ir sensorikos stimulus į nervų lasteles. Baltoji smegenų dalis sudaryta daugiausia iš riebalinio audinio ir nervų skaidulų. Tam, kad mūsų kūnas judėtų, signalas turi nukeliauti iš pilkosios smegenų dalies, per baltąją smegenų dalį, per nugaros smegenis, per nervinių skaidulų grandines, vadinamas aksonais, paveikti raumenis. Aksonai, esantys baltojoje smegenų dalyje, yra apgaubti riebalinės medžiagos vadinamos mielinu. Praktikuojantis keičiasi mielinas. Mielinas yra kaip izoliacija kabeliui. Jis saugo smegenų elektrinius signalus nuo energijos praradimo, kas padeda jiem judėti neuronų takais greičiau ir efektyviau.
 Neseniai atliktos mokslinės studijos rodo, kad fizinių veiksmų kartojimas didina mielino sluoksnių kiekį. Kuo daugiau sluoksnių, tuo geresnė izoliacija, kas suformuoja informacijos greitkelį, jungiantį smegenis su raumenimis. Nors daugelis sportininkų ir atlikėjų savo rezultatus priskiria raumenų atminčiai, bet iš tikro patys raumenys neturi atminties. Tai nervinių takų mielinizacija, kuri suteikia pranašumą dėl greitesnių ir efektyvesnių neuronų takų. Yra daug teorijų bandančių įvardinti reikiamą valandų, dienų ar net metų skaičių, kad būtų įvaldomas įgūdis. Nors mes neturime stebuklingo skaičiaus, tačiau žinome, kad tai nėra vien reikiamas valandų skaičius. Svarbu treniruotės kokybė bei efektyvumas. Efektyvi treniruotė yra nuosekli, su stipria koncentracija, nukreipta į malonumą arba silpnąsias vietas, kurios yra ties dabartinio įgūdžio lygio riba.

Patarimai, kaip efektyviai treniruotis:
  • Fokusuotis, koncentruotis ties treniruote. 
  • Pradėti treniruotis lėtai, su labai sulėtintais judesiais. 
  • Koordinacija yra formuojama per pasikartojančius veiksmus: tiek teisingus, tiek neteisingus. Jei pradėsite iš lėto ir greitinsite teisingus veiksmus, bus daug didesnis šansas padaryti juos teingai. 
Elitiniai atlikėjai treniruojasi daug, su trumpomis pertraukomis. Jie praleidžia 50-60 valandų per savaitę užsiimdami tuo kas susiję su jų veikla. Daugelis jų per dieną padalina treniravimosi laiką į daug tam tikro laiko treniruočių.
 Treniravimasis vaizduotėje su ryškiomis detalėmis. Keletas tyrimų teigia, kai judesys jau yra išmoktas, jis gali būti pagerintas tiesiog įsivaizduojant veiksmą vaizduotėje.



Kopijuoti viešai paskelbtą tekstinę, vaizdinę, garsinę ir kitokio pobūdžio medžiagą pateiktą šiame tinklapyje galima tik pridedant nuorodą į tinklapį (blogą). 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą