Omega rūgščių vartojimas evoliuciškai yra neatskiriamas nuo nuo normalaus organizmo funkcionavimo. Pats organizmas negali pasigaminti daugelio omega rūgščių, dėl to turime gauti jų su maistu, jos yra nepakeičiamos.
Omega 3 alfa-linolenic rūgštis (ALA) yra augalinė omega-3 rūgštis, iš jos organizmas gali sintetintis EPA ir DHA rūgštis, tačiau tik keli procentai alfa-linolenic (ALA) rūgšties susintetinama į EPA ir DHA. (1)
Omega-3 Eikozapentaeno (EPA) rūgštis įeina į augalinių
aliejų ir žuvų taukų sudėtį. Organizme ji
kaupiasi ląstelių membranose ir yra būtinas jų
komponentas, veikia organizmą kaip antioksidantas,
dalyvauja kraujo lipidų transporte, padeda
pasisavinti riebalus virškinamajame trakte.
Iš eikozapentaeno rūgšties yra sintetinama
speciali eikozanoidų grupė: prostaglandinai,
tromboksanai, leukotrienai ir kiti lipidiniai mediatoriai.
Intensyvesnė šių mediatorių, t. y. eikozapentaeno
rūgšties sintezė skatina antiagregacinį
ir priešuždegiminį poveikį ir padeda
reguliuoti imuninę sistemą.
Omega-3 Dokozaheksaeno (DHA) rūgštis taip pat pasižymi
panašiomis savybėmis. Ji yra labai svarbi sudedamoji
struktūrinių fosfolipidų membranų dalis (2) Ši rūgštis ypatingai svarbi smegenų formavimuisi.
Omega-6 susideda iš eikozano, linoleno,
gama linoleno rūgščių.
Eikozano rūgštis organizme sintetinama
iš linoleno rūgšties, kuri į organizmą
patenka su raudona mėsa. Kitaip
nei omega-3 rūgštys, ji gali kauptis
organizme.
Omega-6 Linoleno rūgštis – pagrindinė sudedamoji
daugumos augalinių aliejų
(saulėgrąžų, sojų, kukurūzų) dalis. Ilgai
buvo manoma, kad visos riebalų
rūgštys gali būti sintetinamos iš linoleno
rūgšties. Tačiau, kad linoleno
rūgštis taptų aktyvi, ji pirmiausia
turi virsti gama linoleno rūgštimi. Tačiau
toks virsmas organizme ne visuomet
įmanomas sergant kai kuriomis
ligomis (pvz., cukriniu diabetu).
Omega-6 Gama linoleno rūgšties (GLR) esti
motinos piene, juodųjų serbentų sėklų
aliejuje. Kai kurie maisto papildų gamintojai
savo produktuose naudoja
gama linoleno rūgštį, gautą iš dvimečių
nakvišų (Oenothera biennis) ir
agurklių (Borago officinalis). Tai vieninteliai
kol kas žinomi gama linoleno
rūgšties šaltiniai. Nakvišų žolėje, be
gama linoleno rūgšties, yra kitų nepakeičiamųjų
riebalų rūgščių (oleino, palmitino).
Tyrimų su nakvišų aliejumi ir
vitaminais B3
, B6
, C ir Zn rezultatai patvirtino
teigiamą jų poveikį gydant šizofreniją
ar PMS. Kitų studijų su gyvūnais
metu nustatyta, kad nakvišų
aliejus, kuriame yra GLR, susilpnino
širdies raumens reakciją į stresą bei
ženkliai sumažino kraujospūdį. (1)
Omega-9 priklauso oleino, eikozano, eikozatrieno, eruko, nervono mononesočiosios
riebalų rūgštys. Kitaip
nei omega-3 ir omega-6, omega-9 nėra
nepakeičiamosios riebalų rūgštys.
Žmogaus organizmas gali jas sintetinti
iš neprisotintų riebalų. Mononesočiosios
riebalų rūgštys nedidina
cholesterolio koncentracijos
kraujyje. Jas vartojant vietoje sočiųjų
riebalų rūgščių, mažėja mažo tankio
lipoproteinų cholesterolio, lemiančio
aterosklerozės vystymąsi,
koncentracija, ir daugėja didelio tankio
lipoproteinų cholesterolio, stabdančio
aterosklerozės progresavimą,
todėl jos vertingos išeminės širdies
ligos profilaktikai. Be to, jos teigiamai
veikia uždegiminius procesus.
Ypač svarbios yra oleino ir eruko rūgštys,
kurių randama alyvuogių ir rapsų
aliejuose. (2)
Pažintinis filmukas apie omega-3 rūgščių poreikį smegenims (anglų k.)
Autizmo spektro sutrikimai ir omega -3 rūgštys
Studijos kurias man teko skaityti, realiai turi prieštaringus rezultatus susijusius su omega rūgštimis, jų poveikiais ir reikalingomis dozėmis.
Van Elst ir jo kolegos turi įdomią hipotezę, jog paskutiniu metu kylanti autizmo epidemija yra susijusi su pakitusiu omega-6 / omega 3 santykiu. Jie teigia, kad omega-3 rūgštys ypatingai svarbios ankstyvame amžiuje. Van Elst ir jo kolegos teigia, kad netinkamas omega-6 / omega-3 santykis gali sukurti raidos pokyčius per pokyčius smegenų jungtyse, sinaptogenezę, pažintinius gebėjimus ir elgseną kuri siejama su autizmo spektro sutrikimais. (3)
Įrodymais grįsta medicina, darydama tyrimus atsitiktinių imčių tyrimo metodais neigia Omega-3 teigiamą poveikį autizmo spektro sutrikimams. (4) (5)
Tačiau atvejo analizių tyrimai teigia, kad tarp autizmo spektro sutrikimą turinčių vaikų yra subgrupė, t.y. tam tikra dalis asmenų, kuriem pasireiškia ženklus pagerėjimas vartojant omega-3 rūgštis. (6) (7)
Net ir efektyvumą neigiančios studijos teigia, kad paprastai omega-3 rūgštys toleruojamos gerai, nors pastebėta retų atvejų, kada padidėja irzlumas ir kai kurie kiti neigiami efektai.
Žuvų taukų pasirinkimas
Daug tėvų vaikams tiesiog duoda žuvies taukus. Prastos kokybės žuvų taukai gali būti kenksmingi. šiuo metu vandenynai užteršti įvairiomis toksinėmis medžiagomis, įskaitant gyvsidabrį, kuris yra neurotoksinas. Organizmai dažnai toksines medžiagas "slepia" riebaliniame audinyje. Labai svarbu renkantis žuvų taukus atkreipti dėmesį, ar užtikrinta, jog nėra toksinių medžiagų. sKuo didesnė žuvis, tuo labiau joje užsikaupia toksinės medžiagos. Tarp labiausiai toksiškų žuvų būtų ir tunas. Lietuvoje populiariausi žuvų taukų prekių ženklai (neįvardinsiu nei vieno teisiniais sumetimais) nepateikia jokių labaratorinių duomenų apie toksines medžiagas, jų pašalinimą ar panašiai. Taip pat jie paprastai būna iš didžiųjų, plėšriųjų žuvų. Todėl drįsiu teigti, kad išsirinkti geros kokybės, tikrai sveikus žuvų taukus yra vos ne atskira mokslo šaka :)
Nemechek protokolas
Tarp autizmo spektro vaikus auginančių tėvų gana populiarus daktaro nemeček protokolas. Jis rekomenduoja konkrečius papildus ir dozes. Apie patį Nemeček protokolą tikiuosi ateityje parašyti atskirą tinklaraščio įrašą. Trumpai, vertinu jį teigiamai, bet atsargiai. Atsargumo poreikis egzistuoja dėl inulino.
Tačiau mano asmenine nuomone jis gana tinkamas pasižiūrėti į pageidaujamas terapines dozes ypatingai geros kokybės alyvuogių aliejaus (EVOO), t.y. omega-9, ir omega-3 dozėms. Dr. Nemechek rekomenduoja konkrečius prekės ženklus, aš savo vaikui duodu kitokius.
Šioje lentelėje reiktų žiūrėti į kairėje esančius EVOO ir FISH OIL combined DHA+EPA (žuvų taukų) stulpelius. Kiti stulpeliai skirti patenkinti toms dozėms su konkrečiais jo rekomenduojamais produktais.
Manoma, kad žmogus išsivystė vartodamas omega-3 : omega-6 rugštis santykiu 1:1. Pasaulio sveikaros organizacija rekomenduoja išlaikyti santykį 1:5 (omega-3 : omega-6). Mokslininkai kurie kelia hipotezes ir tiria šias rūgštis, rekomenduoja išlaikyti santykį žemesnį nei 1:4, geriausia kuo arčiau 1:1. Šiuolaikinėje vakarų mityboje, priklausomai nuo šalies, žmonės dažnai vartoja santykiu 1:15, net 1:30. Kitaip pasakius, beveik negauna omega 3 rugščių, ir vartoja daug riebalų, kurie yra omega-6 rūgštys.
Kadangi organizme apdorojimo, savinimosi procesai yra konkuruojantys, tai omega-6 perteklius stabdo omega-3 pasisavinimo galimybes.
Taigi, geros kokybės EPA ir DHA papildai daugeliui labai reikalingi, nebent nuolat valgote daug jūros gėrybių. Pastaruoju atveju verta pasitikrinti, ar neužkaupėte toksinių medžiagų. :)
Šaltiniai:
1) https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-Linolenic_acid
2) http://www.emedicina.lt/site/files/farmacija_ir_laikas/2006_04/omega.pdf
3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25025657
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25798215
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071839
6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5108126/
7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12934990
Kopijuoti viešai paskelbtą tekstinę, vaizdinę, garsinę ir kitokio pobūdžio medžiagą pateiktą šiame tinklapyje galima tik pridedant nuorodą į tinklapį (tinklaraštį).
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą